Hoe kan ik mijn gewerkte uren bijhouden?

Hoewel het bijhouden van uren voor veel mensen niet de favoriete bezigheid is, is het toch heel verstandig om dit goed en consequent uit te voeren. Door je uren bij te houden krijg je inzicht in de tijd die je per opdracht besteed. Als je een bepaalde hoeveelheid uren maakt, zorgt dit ook weer voor belangrijke belastingvoordelen. Maar wat is urenregistratie en hoe kan je dit zo goed mogelijk bijhouden?

Urenregistratie

Met urenregistratie wordt het bijhouden van het aantal uren dat je in je onderneming steekt bedoelt. Het is niet verplicht om je uren bij te houden, maar het wordt wel aangeraden. Door zelf een duidelijk inzicht te hebben in het aantal gewerkte uren, kan je deze ook eenvoudiger verantwoorden richting een klant of opdrachtgever. Op deze manier kan je bijvoorbeeld ook je uurprijs aanpassen. Naast dit voordeel zorgt het registreren van uren ook voor fiscale voordelen. Als je minimaal 1.225 uren per kalenderjaar registreert, bewijs je aan de belastingdienst dat je een echte onderneming hebt. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen.

Het minimale aantal uren

1.225 uren komt neer op zo’n 24 uur per week. Hiervoor gelden alle uren die je voor de onderneming maakt, dus ook het werven van klanten of het bijwerken van je administratie. Als jouw bedrijf al langer dan vijf jaar bestaat, moet je wel aan kunnen tonen dat je meer tijd besteed aan andere werkzaamheden dan het werven van klanten.

Uren berekenen en bijhouden

In plaats van dat je alle uren handmatig bijhoudt, kan je gebruik maken van een app, tool, softwarepakket of een boekhouder. Vaak maak je als ondernemer onbewust veel meer uren dan je denkt, bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend. Om ervoor te zorgen dat je alles goed bijhoudt en in aanmerking komt voor belastingvoordeel, heb je de volgende mogelijkheden:

Urenregistratie app

Er zijn eindeloos veel apps waar jij je uren mee kan bijhouden. Er is natuurlijk wel een verschil tussen de gratis en betaalde versies. De gratis apps hebben vaak beperkingen, en kunnen bijvoorbeeld geen facturen met watermerk sturen. Met een betaalde app heb je veel meer mogelijkheden, zoals het bijhouden van kilometerregistratie en het opslaan van bonnetjes. Dit soort urenregistratie apps zijn vaak makkelijk te gebruiken, ook als je geen kennis van boekhouden hebt.

Urenregistratie software

Net als de apps zijn er verschillende bedrijven die een urenregistratie software aanbieden. Via een vergelijkingssite kan je bijvoorbeeld kijken welke software het beste bij jouw bedrijf past. Een urenregistratie software biedt nog meer voordelen, zoals het koppelen van je agenda.

Urenregistratie in Excel

Je kunt je uren ook eenvoudig bijhouden via een urenstaat in Excel. Deze kan je online downloaden, zodat je deze alleen nog maar hoeft in te vullen. In Excel registreer je verschillende onderdelen, en kan je werken in verschillende tabbladen. Zo kan je tabbladen invullen per gewerkte maand of kwartaal.

Welke manier van registreren jouw voorkeur ook heeft, het is altijd goed om vanaf het moment dat je onderneming begint te beginnen met het schrijven van uren. Alle uren die je voor je onderneming maakt mag je meetellen, ook die van het maken van een zakelijke website bijvoorbeeld.